Skip to content

Guru Golongan Paling Rentan

Dari pengalaman saya (En. Zaidi Ismail) mengendalikan kes kewangan dan sesi analisa kewangan, didalam sektor awam golongan yang paling rentan adalah GURU. Mungkin disebabkan oleh keadaan ruang lingkup pekerjaannya (seperti banduan dalam penjara) golongan ini terlalu bergantung kepada rakan sekerja yang lain untuk dijadikan tauladan (role model). Bukan semua GURU tetapi ada diantaranya:

  1. Tukar kereta baru yang tidak mampu apabila rakan lain tukar kereta baru, nanti takut kena kutuk dan diperli oleh rakan sejawat.
  2. Ambil pembiayaan peribadi sehingga berkali-kali (overlap) kerana di syorkan oleh rakan sejawat, mudah, pantas dan tuntas sehingga lemas untuk membayarnya setelah gaji habis dipotong setiap bulan.
  3. Beli rumah di kampung sebab golongan ini adalah antara yang paling kerap bertukar lokasi pekerjaan, takut takda rumah, maka beli rumah terlalu awal di kampung tanpa berpenghuni kerana dipengaruhi oleh rakan sejawat atau di momokkan oleh ahli keluarga konon nanti tidak boleh memiliki rumah sendiri tanpa disedari harta yang ingin dimiliki tapi beban yang dikumpul.
  4. Menggunakan kemudahan pembiayaan perumahan LPPSA terlalu awal bukan sahaja menyebabkan kehilangan kuota pembiayaan perumahan 90% -100% untuk empat (4) buah hartanah malah kerugian dari segi nilai hartanah yang boleh dibeli.
  5. Masuk skim cepat kaya dan pelbagai lagi skim mengarut yang diperkenalkan oleh rakan sejawat atau orang sekeliling yang mengambil kesempatan atas kenaifan diri seorang GURU.

Ini cuma sebahagian kecil kesilapan yang sering dilakukan oleh golongan GURU disebabkan oleh kurang pendedahan, persekitaran yang tidak menyokong (ikut apa yang orang lain terdahulu buat) dan pengaruh rakan sejawat. Situasi ini diburukkan lagi dengan ekspektasi atau harapan orang sekeliling yang kononnya GURU bergaji besar dan dipandang tinggi oleh masyarakat sekeliling.

 

 

 

Adakah anda biasa dengan situasi dan keadaan ini atau anda sendiri seorang GURU yang sedang berada di dalam situasi seperti ini? Apa yang boleh anda lakukan untuk berubah? Apa potensi kewangan anda sebagai seorang GURU?

  • Mudah untuk meningkatkan pendapatan dengan kemahiran sedia ada.
  • Mudah membina dan mengumpul harta dengan kemudahan pembiayaan yang disediakan untuk anda sebagai seorang guru.
  • Mudah untuk anda bersara awal berbanding dengan penjawat awam yang lain.
  • Lebih mudah untuk melangsaikan hutang berbanding dengan mereka yang bukan penjawat awam.

Walaubagaimanapun, ini cuma sebahagian kecil dari potensi anda sebagai seorang GURU di dalam perkhidmatan awam. Anda kenal rakan atau saudara mara seorang GURU? Sila kongsikan artikel ini kepada mereka, saya mempunyai solusi khusus untuk cabaran dan masalah kewangan yang mungkin sedang mereka hadapi. Sila klik salah satu link program di bawah jika berminat untuk mengetahui solusi yang saya maksudkan.

Nota:
*Rentan = terdedah / lemah / mudah terpengaruh / diambil kesempatan (vulnerable).

Artikel berkaitan

Pilih Tarikh Artikel Diterbitkan
warren-buffett

Melabur Hartanah Gaya Warren Buffett

Kita mungkin boleh kenalpasti bagaimana sesebuah institusi kewangan (yang nilainya berbilion) punya strategi pelaburan. Tapi jarang untuk kita tahu bagaimana...
kerja-vs-surirumah

7 Tip Didik Anak Untuk Ibubapa Yang Sibuk

Tip didik anak ni adalah merupakan perkongsian daripada Puan Nor Fazilah Abd Mohd ahli urusinsan yang merupakan seorang bekas guru. Beliau...
tambah-dan-pelbagaikan sumber pendaptan

Tambah Pendapatan & Pelbagaikan Sumber Pendapatan

Bagaimana saya tambah pendapatan dan pelbagaikan sumber pendapatan? . Soalan ni keluar bila pagi tadi saya ada bertanyakan kepada pembaca...
Kutip Hutang Gaya Along

Kutip Hutang Gaya Along

Sebelum Memberi Hutang Untuk penghutang yang liat nak bayar hutang. Ambil langkah ini jika semua langkah berlembut dan diplomasi gagal....
kerja dari rumah

13 Aktiviti Manfaat Di Rumah Semasa Covid-19

Berikut adalah 13 aktiviti bermanfaat yang boleh di lakukan di rumah ketika perintah pengawalan pergerakan sedang dilaksanakan oleh kerajaan sempena...