Skip to content

Diberhentikan Kerja, Sekarang Kerja Pembantu Gerai Sayur

Beberapa hari lepas saya mula kongsikan surat dari follower tentang permasalahan mereka.
 
Saya sangkakan ramai yang nak tahu dan belajar dari cabaran yang mereka hadapi dan cara untuk mengatasinya, tapi sangkaan saya merosot sebab tak ramai yang SHARE dan respon dengan perkongsian tersebut.
 
Ini agak mengecewakan saya dan mematahkan semangat saya nak berkongsi.
 
Boleh ke bagi semangat semula kepada saya?
 
Kalau tak ini mungkin perkongsian terakhir dari saya.
 
PS : Malas la juga nak kongsi lebih-lebih kalau usaha kita tidak dihargai .. LIKE & SHARE jer pun susah bukan kena bayar kan.
 

 
Assalamualaikum En Zaidi,
Saya Anas dari Perlis silent reader tuan dari tahun 2017 lagi dan berjaya membeli rumah low cost di Pandan Jaya hasil nasihat kewangan percuma tuan di fb.
 
Terasa rugi waktu tu tak join UI kerana waktu tu yuran sekitar RM 300 seumur hidup.
 
Saya diberhentikan kerja dari sebuah syarikat pelancongan dan sekarang bekerja sebagai pembantu gerai sayur.
 
Saya ingin memohon bantuan nasihat dari pihak tuan berkenaan masalah kewangan saya.
 
Berikut adalah maklumat secara ringkas :
  • Tiada simpanan langsung.
  • Pendapatan bulanan ~ RM 1,400-RM 1,500

Komitmen kewangan :

  • Sewa rumah – RM 400 – 15hb every month
  • Motor – RM 230 – 2hb every month (balance Oct 2021 RM 2,500)
  • Digi – RM 53 – 16hb every month
  • Takaful – RM 100 – 25hb every month (tunggakan RM 800)
  • Anak – RM 180 (susu, pampers, ubat)
  • SSPN-i – RM 20
  • Barang dapur – RM 100
  • Petrol. – RM 70
  • Utiliti. – RM 40
Lain2 :
  • Kad kredit CIMB – RM 150 every 7hb baki RM 3,300*
  • Kad kredit RHB – RM 150 every 9hb baki RM 3,500*
*Jika tidak ada tambahan penggunaan
 
Jumlah RM 1,493.00
 
Hutang tanpa beban :
  • ASB Loan. – RM 220 – 1hb every month (advance paid using past dividen until June 2021. If surrender, will get pokok RM 1,600)
  • Own property – RM 550 – 5hb every month (managed to get moratorium extension until Jan 2021. Insyallah will get new tenant Nov 2020. Possible to rent RM 750 per month.)
Target :
  1. Settle Aeon motorcycle loan
  2. Settle credit card and consider to terminate both
  3. Nafkah untuk isteri RM 300
  4. Setel hutang deposit rumah dengan mak RM 3,000
  5. Cipta simpanan sendiri
Maklumat tambahan :
  • Akan dapat lagi wang epf RM 500 sebulan sehingga Feb 2021. Jumlah terkumpul RM 2,000.
  • Ada sebuah kereta Waja yang pak mertua bagi pinjam selamanya tetapi perlu maintain sendiri secara berkala.
  • Masih menyimpan Public Gold Bar 10g.
  • Isteri mempunyai keuntungan dari perniagaan sampingan sekitar RM 100-RM 200 sebulan
Saya harap En Zaidi dapat membantu kesulitan masalah saya.
 
Jasa baik tuan saya dahului dengan ucapan terima kasih.
 

 

SARANAN SAYA

  1. Terminate ASBF selepas dapat dividen – Gunakan dividen + Prinsipal untuk melangsaikan Hutang motor – lebihan RM230
  2. Berhenti carum di SSPN – lebihan RM20
  3. Masuk program AKPK untuk kad kredit – Jimat RM200
  4. Mula menyimpan RM230 + 20 + 200 = RM500 / bulan
  5. Langsaikan hutang KK 1 – dalam masa 7 bulan
  6. Langsaikan hutang KK 2 – dalam masa 7 bulan berikutnya
  7. Keluar dari program AKPK
  8. Simpan RM600/bulan selepas selesai langkah 1-6
  9. Boleh sertai kursus forensik kewangan bersama saya untuk belajar cara menambah pendapatan dan harta menggunakan apa yang ada.
 
Sila ambil tindakan segera.
Akhir sekali satu jer saya nak pesan.
 
Hidup korang bukan ada orang lain yang nak tanggung , korang sendiri juga yang tanggung.
 
Persetankan orang lain , bukan mereka yang nak hadap kehidupan korang.
 
Kalau korang nak rasa perkara yang orang lain tidak pernah rasa , korang kena berani buat apa yang orang lain tidak buat.
 
Apa sahaja situasi korang hari ini , ianya bukan bersifat kekal kecuali jika korang ingin mengekalkannya..
 
Korang mempunyai pilihan untuk menukar keadaan sedia ada menjadi lebih baik , kekal seadanya atau lebih teruk.
 
Korang belajar sesuatu dari perkongsian ini ?
 
Sila SHARE dan TAG kenalan yang korang rasakan boleh mendapat manfaat dari perkongsian ini.
 
Mahu lebih perkongsian seperti ini ?
 
Sila komen “nak ubah hidup” di ruangan komen. Insyáaallah saya akan berkongsi lebih banyak panduan dan tips kewangan dan kehidupan seperti ini kelak.
 
KLIK link yang saya kongsikan jika mahu saya bantu dan “guide” anda untuk mengubah hidup anda kepada lebih baik dari segi kewangan.
.
Insyaállah.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment