Skip to content

Betulkah Rumah Yang Dibeli Tu Aset?

Baru-baru ni, saya lihat dah jadi macam trend pula orang beli rumah secara tunai. Saya tak tahu sama ada tujuannya untuk menarik perhatian atau nak beri inspirasi, tetapi saya agak tidak bersetuju dengan cara ni.

Sebabnya saya rasa terdapat kekeliruan dan salah faham tentang terma aset tu sendiri.

Kita semua dah terbiasa dengan momokan atau ayat jualan bahawa beli rumah tu tak rugi sebab ia aset, harga sentiasa naik dan sebagainya. Hatta, saya sendiri juga melabur dalam beberapa hartanah. Apa yang membezakannya adalah pelaburan hartanah saya tu aset.

Ini sekali gus akan menerangkan kenapa saya kata rumah yang diduduki itu bukan aset.

Secara realitinya, aset tu adalah sesuatu yang boleh bawa masuk duit dalam poket kita. Walaupun secara atas kertas, rumah yang dibayar tunai itu tiada hutang atau liabiliti lagi, dan tidak menjana apa-apa pun pendapatan malah menghakis duit anda untuk kos baikpulih, renovasi dan sebagainya, itu bukan aset. Itu liabiliti, yang tarik duit anda keluar.

Itu rumah yang dibayar tunai, apatah lagi rumah yang masih dalam pinjaman. Selagi mana pinjaman tak habis, itu bukan aset anda lagi. Itu aset bank. Bila-bila masa sahaja bank boleh ambil rumah tu kalau anda culas untuk membayarnya.

 

Bukankah ramai orang buat duit dengan hartanah?

Betul, ramai yang buat duit melalui hartanah atau rumah. Ada banyak cara, kejap lagi saya ceritakan bagaimana pelabur buat dengan betul.

Sebelum tu, saya nak beritahu apa yang kebanyakan orang buat. Tak dinafikan ada sebahagian yang betul-betul menjana duit daripada rumah, itu barulah kita panggil aset.

Tapi, sebahagian yang lain beranggapan buat duit dengan rumah dengan cara menjualnya setelah bertahun-tahun tinggal dirumah tu. Ini kita panggil realisasikan pegangan ekuiti. Perbezaan antara harga rumah yang anda beli dan jual itu adalah margin keuntungan anda (appreciation value).

Ramai orang buat duit dengan cara macam ni, tapi tidak lagi hari ini. Zaman sekarang tak macam dulu dah, harga rumah memang murah. Sekarang kebanyakan harga rumah dah tinggi, walaupun masih ada cara nak dapatkan rumah dibawah pasaran, tapi ramai yang tersilap langkah.

Akhirnya rumah yang kita sangka sebagai aset tu, setiap bulan kita bayar tanpa ada sesen pun yang masuk dalam poket kita. Itu dikatakan aset?

 

Jadi, macam mana rumah yang dikatakan aset tu?

Dalam bisnes, anda perlukan aset untuk tanggung liabiliti yang anda ada. Malangnya, kebanyakan orang menghabiskan masanya untuk cari duit dan habiskannya dalam hal liabiliti, hatta benda yang disangka aset seperti rumah.

 

Gambarajah diatas secara menunjukkan bagaimana aliran tunai daripada aset masuk ke kotak pendapatan. Ingat, aset itu adalah yang bawa masuk duit dalam poket anda setiap bulan. Fahamkan betul-betul terma ni.

Benda yang jadi pening bila ada orang pergi letak liabiliti dalam kotak aset seperti rumah anda yang masih berhutang tu. Tu yang ramai terciduk bila beli rumah sebagai pelaburan.

 

Contohnya macam gambarajah diatas ni. Nilai semasa seratus ribu, tapi tak ada sesen pun aliran tunai yang masuk dalam kotak pendapatan. Malah, siap ada perbelanjaan yang kita kena keluarkan lagi untuk rumah tu dan masih berhutang 80 ribu. Bukankah ini liabliliti?

Saat bilamana ada sahaja pendapatan yang mula anda peroleh daripada rumah tu, barulah ia boleh dikategorikan sebagai aset. Walaupun masih ada hutang dengan bank.

Sebabnya, ingat tadi balik, segala yang bawa masuk duit sebagai pendapatan, barulah dikatakan aset.

Isunya sekarang, anda perlu pastikan aliran tunai yang masuk itu lebih tinggi daripada yang keluar.

Sekarang dah jelaskan? Bila anda faham betul-betul terma aset tu, anda akan nampak peluang bahawa banyak lagi aset yang boleh anda cipta. Tak semestinya hartanah sahaja.

Dalam kes ini, nasihat saya, melaburlah dalam peroleh aliran tunai positif, bukan lagi kenaikan harga rumah. Kerana anda tiada jaminan bahawa harga rumah akan terus naik. Jika naik sekalipun, belum tentu ada orang yang mampu beli, ada pun ia pasti ambil masa yang lama.

Jangan ikut trend sangat tapi dangkal dalam strategi yang bakal menjerat diakhirnya.

Pilih Tarikh Artikel Diterbitkan
aliran tunai

Logik Ke Ada Aliran Tunai Positif RM2,000 Setiap Bulan?

Tahu tak punca utama yang menyebabkan kita menjadi makin lama makin miskin? Jawapannya adalah aliran tunai negatif! Hatta aliran tunai...
hartanah-urusinsan

Gaji Kecil Boleh Beli Rumah Banyak-banyak

Sehingga hari ini netizen masih kecoh membicarakan tentang posting berkaitan gaji kecil tetapi boleh beli rumah yang banyak dan di...
gagal-berjaya

Gagal Berjaya

Anda dah dapat capai sebahagian dari matlamat kewangan tahun 2018 ? Sekarang dah nak masuk setengah bulan March 2018. Apa...
tambah-dan-pelbagaikan sumber pendaptan

Tambah Pendapatan & Pelbagaikan Sumber Pendapatan

Bagaimana saya tambah pendapatan dan pelbagaikan sumber pendapatan? . Soalan ni keluar bila pagi tadi saya ada bertanyakan kepada pembaca...
malaysian-ringgit-1160874-1278x855

3 'Rule of Thumb' Setiap Kali Gaji Masuk

   “Bang, ada diskaun 7.7 bulan ni, meja makan macam murah la” Jika anda seorang suami, bagaimana dialog terbaik untuk...