Skip to content

Apa Nak Buat Dengan Simpanan?

Bro pinjam duit boleh nak hidup, simpanan aku dah kering kena telan  MMAG”

Ini sebahagian peristiwa hitam Sep 2020 yang lepas. (p/s:boleh rujuk pergerakan harga saham kaunter MMAG pada Sep 2020)

 

 

Saya kongsikan bagaimana nak elak peristiwa hitam ini berlaku pada anda. Analogi mudah nak nampak benda ni adalah bila kita mengamati setiap posisi formasi dan peranan masing-masing dalam satu pasukan bolasepak

Penyerang @ High Risk Investment

Tugas penyerang secara umum berada di bahagian paling hampir dengan gol pasukan lawan, dan itu memang tugas hakikinya sebagai penjaring gol utama pasukannya. Jika nak dibandingkan dengan posisi-posisi lain dalam pasukan, penyerang adalah pemain paling banyak akan meledak gol. 

 

Tapi kena faham kedudukan penyerang dalam satu pasukan adalah di atas sekali, nun jauh di sana. Dan memang satu fakta penyerang tidak akan turun ke bawah untuk membantu pertahanan apabila pasukan lawan  melakukan  ‘counter-attack’? “Cover aku woi, pancit ni” (Penyerang, 2099) . 

 

Dalam bahasa lain, ciri-ciri instrumen pada posisi ini adalah ‘high risk high return’. Dalam bahasa mudah ya penyerang boleh memberikan banyak untung (jaringan gol) berbanding posisi yang lain, tetapi dalam situasi kewangan yang tidak baik posisi ini tiada lagi fungsinya  Contoh instrumen dalam posisi ini adalah seperti pasaran saham dan pasaran kripto

i

Pemain Tengah

Sesetengah pasukan akan mengamalkan bahagian tengah disusun secara dinamik bagi memberikan keseimbangan antara bahagian pertahanan dan serangan, dan bahagian yang dimaksudkan adalah AM(Attacking Mid) dan DM (Defensive Mid)

AM@Mid Risk Investment

AM juga merupakan posisi yang membolehkan pemain tersebut menjaringkan gol tetapi nak di bandingkan dengan penyerang mungkin kurang sikit jumlah jaringannya. 

Kelebihan AM berbanding penyerang adalah jika berlaku ‘counter attack’ pasukan lawan, AM tidak akan se’pancit’ penyerang untuk nak lari ke belakang dan ‘blocking’ tetapi risiko pasukan lawan menjaringkan gol tetap ada. 

Contoh instrumen dalam posisi ini adalah unit amanah (‘unit trust’ / ‘mutual fund’)

DM@Low Risk Investment

Kedudukan DM yang lebih bawah dari AM menutup sedikit ruang untuk pemain ini bergerak ke hadapan dan menjaringkan gol. 

Namun, kelebihan posisi ini walaupun tidak membolehkan dia menjaringkan gol dengan banyak, tetapi dalam situasi bertahan, kedudukannya yang lebih hampir dengan pertahanan membolehkan risiko pasukan lawan menjaringkan gol lebih rendah berbanding AM. 

Contoh instrumen dalam posisi ini adalah Simpanan Tetap (‘FD’), Tabung Haji dan ASB.

E1TWZmwXMAMDAy7

Pemain Tengah

Sesetengah pasukan akan mengamalkan bahagian tengah disusun secara dinamik bagi memberikan keseimbangan antara bahagian pertahanan dan serangan, dan bahagian yang dimaksudkan adalah AM(Attacking Mid) dan DM (Defensive Mid)

AM@Mid Risk Investment

AM juga merupakan posisi yang membolehkan pemain tersebut menjaringkan gol tetapi nak di bandingkan dengan penyerang mungkin kurang sikit jumlah jaringannya. 

Kelebihan AM berbanding penyerang adalah jika berlaku ‘counter attack’ pasukan lawan, AM tidak akan se’pancit’ penyerang untuk nak lari ke belakang dan ‘blocking’ tetapi risiko pasukan lawan menjaringkan gol tetap ada. 

Contoh instrumen dalam posisi ini adalah unit amanah (‘unit trust’ / ‘mutual fund’)

DM@Low Risk Investment

Kedudukan DM yang lebih bawah dari AM menutup sedikit ruang untuk pemain ini bergerak ke hadapan dan menjaringkan gol. 

Namun, kelebihan posisi ini walaupun tidak membolehkan dia menjaringkan gol dengan banyak, tetapi dalam situasi bertahan, kedudukannya yang lebih hampir dengan pertahanan membolehkan risiko pasukan lawan menjaringkan gol lebih rendah berbanding AM. 

Contoh instrumen dalam posisi ini adalah Simpanan Tetap (‘FD’), Tabung Haji dan ASB.

Pertahanan

Kedudukan pertahanan memang sinonim dengan kelebihannya untuk bertahan, kita jarang melihat pemain pertahanan dalam setiap situasi akan naik ke atas untuk menjaringkan gol. 

 

Dan keadaan ini menjadikan pertahanan secara umum adalah bukan posisi utama untuk menjaringkan gol, sebaliknya peranan utamanya hanya akan bersedia dengan serangan pasukan lawan dan mematahkannya. 

 

Instrumen ini adalah simpanan tunai. (p/s:jangan pula sebut jaringan pertahanan berlaku pada sepakan percuma/sudut)

Italy's defender Fabio Cannavaro (L) catches the ball after being tackled by New Zealand's striker Rory Fallon during the Group F first round 2010 World Cup football match Italy vs. New Zealand on June 20, 2010 at Mbombela Stadium in Nelspruit. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE  -           AFP PHOTO / VALERY HACHE (Photo credit should read VALERY HACHE/AFP via Getty Images)

Penjaga Gawang

Posisi ini memang tak jauh beza dengan pertahanan, kelebihan yang hampir serupa walaupun kelebihan masih ada pada penjaga gawang kerana kedudukannya yang lebih hampir dengan gol dan dapat menggunakan tangan dalam bertahan, selain keduanya bukanlah posisi yang diletakkan untuk menjaringkan gol. 

 

Tetapi perbezaan yang paling ketara di antara keduanya adalah ‘liquidity’ (keboleh-cairan) (p/s: saya belum pernah melihat penjaga gawang bergerak secara bebas ketika perlawanan berlangsung) melainkan yang ada genetik macam Allison-haha Jika contoh instrumen pertahananan itu adalah simpanan tunai (yang mempunyai ‘liquidity’) maka penjaga gawang adalah Takaful/ Insurance (yang akan bertindak sebagai ‘life-line’ terakhir untuk menepis serangan pasukan lawan (musibah)

 

Juventus goalkeeper Gianluigi Buffon is beaten by Real Madrid's Casemiro scoring his side's 2nd goal during the Champions League Final soccer match between Juventus and Real Madrid at the Millennium Stadium in Cardiff, Wales, Saturday, June 3, 2017. (AP Photo/Alastair Grant)

Kesimpulan

Kenali risiko anda dan keadaan kewangan anda dengan baik dalam meletakkan simpanan anda pada instrumen-instrumen yang saya sebutkan dengan cermat.

 

Elakkan ‘ALL IN’ dalam satu-satu posisi ini kerana pada setiap posisi ini ada risikonya sendiri. Secara peribadi saya melihat keperluan dalam membahagikan lebihan-lebihan itu kepada setiap posisi yang ada bermula terutamanya di bahagian pertahanan sebelum menyusun di bahagian serangan yang sememanya semakin jauh posisi itu dari gol pasukannya semakin terbuka risiko serangan dari pasukan lawan (musibah). 

 

Jadi jika anda sudah menyusun bahagian pertahanan ini lebih awal, risiko itu dapat dikurangkan.

 

**Nak belajar lebih lagi bagaimana anda boleh langsaikan hutang dengan huraian yang mudah difahami? Tekan sini segera untuk dapatkan buku Forensik Kewangan: https://forensikwang.com/ untuk terus memulakan langkah pertama!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment