Skip to content

5 Kemahiran Anda Patut Belajar Waktu PKP

Alhamdulillah , PKP mula dilonggarkan dan bagi kebanyakan orang ianya satu permulaan semula ( restart) kehidupan daripada terkurung didalam rumah kepada mula mencari rezeki diluar. Namun semasa PKP lebih sebulan ini adakah kita memanfaatkannya sebaik mungkin.

Saya kongsikan apakah kemahiran yang patut kita pelajari semasa tempoh tersebut kalau kita hendak menjadi lebih bernilai di pasaran. Kalau belum maka carilah masa dan mula belajar. Sebelum itu saya cadangkan kepada sesiapa yang ingin menambah kemahiran baru dalam hidup supaya melihat 4 kriteria berikut sebelum memilih apa-apa kemahiran baru untuk dipelajari.

  1. Belajar sesuatu yang memberi impak cepat dalam kehidupan , kerjaya dan perniagaan kita, bukan dalam masa setahun dua tapi sehari dua dah boleh nampak impaknya.
  2. Belajar Ilmu atau kemahiran yang tidak memerlukan masa yang lama ( bertahun) untuk menjadi mahir , cukup beberapa hari atau minggu untuk mahir , paling lama pun mungkin sebulan dua.
  3. Belajar kemahiran dari rumah menggunakan apa yang ada tanpa perlu keluar ke kelas atau bertemu orang lain untuk mempelajarinya , boleh buat latih tubi terus dari meja kita.
  4. Belajar sesuatu kemahiran atau ilmu ikut masa kita , tidak terlalu laju sehingga tidak faham atau tertekan (belajar perlahan-lahan ikut “pace” kita ) untuk memahaminya.

Apakah 5 Kemahiran baru yang patut kita pelajari semasa dalam tempoh PKP ini ?

* tidak semesti kena belajar semua , pilih yang sesuai berdasarkan situasi dan matlamat diri sendiri.
 

1. CODING

Kemahiran Pengaturcaraan Komputer. Samaada hardcode , softcode , web code , pembangunan web dan sebagainya.

 

2. PEMASARAN DIGITAL

Socmed , funnel , ecommerce , traffic , copywriting , bots dan sebagainya.

 

3. MENJUAL (closing)

Wajib tahu dan mahirkan kalau nak berniaga.

 

4. PENGURUSAN PROJEK

Mengurus masa , materials , sumber manusia , kapasiti , logistik dan sebagainya.

 

5. COPYWRITING (surat jualan)

Kena tahu bercerita , mempersembah , menyampaikan sesuatu mesej melalui tulisan , audio , video dan sebagainya bagi membina jenama dan ideologi untuk menguatkan suatu kepercayaan pada produk atau perkhidmatan.

 

Semua kemahiran ini hanyalah secebis keperluan yang diperlukan sesangat oleh industri yang bakal menghadapi norma baru selepas COVID-19 ini.

Sesiapa yang mempunyai kemahiran ini akan menjadi buruan industri ( tak kisah nak makan gaji atau bekerja sendiri)

PENDAPATAN yang kita perolehi adalah hasil hubungan terus dengan PASARAN.

Nilai PENDAPATAN kita adalah sama dengan nilai yang pasaran tentukan , lebih tinggi NILAI kita di PASARAN maka lebih tinggilah PENDAPATAN yang kita bakal perolehi , begitu juga sebaliknya.

Maka tingkatkan kemahiran / Ilmu yang diperlukan oleh PASARAN. Jadilah manusia yang bernilai di PASARAN.

Alhamdulillah , saya sempat berpindah ke rumah & pejabat baru saya , masih serabut nak setup itu dan ini. Saya harap premis baru ini dapat memberikan keselesaan kepada tetamu , warga kerja urusinsan dan keluarga saya.

Salah satu formula baru ialah tinggal dekat dengan tempat kerja bukan kerja dekat dengan tempat tinggal.

 

PERINGATAN !
Tawaran keahlian seumur hidup urusinsan akan berakhir sejurus PKP dimansuhkan. Bertindak sekarang kepada yang ingin mempunyai simpanan minima RM2K setiap bulan dan harta minima bernilai RM500K.

Pilih Tarikh Artikel Diterbitkan
gagal-berjaya

Gagal Berjaya

Anda dah dapat capai sebahagian dari matlamat kewangan tahun 2018 ? Sekarang dah nak masuk setengah bulan March 2018. Apa...
bebas kewangan

6 Tahap Kebebasan Kewangan Yang Realistik

Bila anda terdengar atau terbaca pasal bebas kewangan (Financial Freedom), apa yang anda bayangkan? Kebanyakan kita mungkin gambarkan bahawa orang...
seminar1

10 Ciri-ciri Orang Yang Bebas Hutang, Anda Pasti Nak Juga

Menjadi orang yang ke arah bebas hutang ni adalah makhluk yang paling membosankan, lagi-lagi dalam dunia hari ini. Sebahagian besar...
Dart board with three darts outdoors

3 ‘Financial Goal’ Untuk Dimulakan Pada Tahun 2021

Tahun baru, ramai orang set habit baru. Mahu mula exercise, makan sihat, bangun awal, dan pelbagai lagi. Namun, tak ramai...
acuan-kekayaan

Ikut Acuan Kekayaan Yang Mudah Ini Jika Anda Nak Kaya

Semua orang nak jadi kaya dan tahu cara nak jadi kaya , masalahnya ramai yang tak ambil tindakan , hanya...