Skip to content

5 Kemahiran Anda Patut Belajar Waktu PKP

Alhamdulillah , PKP mula dilonggarkan dan bagi kebanyakan orang ianya satu permulaan semula ( restart) kehidupan daripada terkurung didalam rumah kepada mula mencari rezeki diluar. Namun semasa PKP lebih sebulan ini adakah kita memanfaatkannya sebaik mungkin.

Saya kongsikan apakah kemahiran yang patut kita pelajari semasa tempoh tersebut kalau kita hendak menjadi lebih bernilai di pasaran. Kalau belum maka carilah masa dan mula belajar. Sebelum itu saya cadangkan kepada sesiapa yang ingin menambah kemahiran baru dalam hidup supaya melihat 4 kriteria berikut sebelum memilih apa-apa kemahiran baru untuk dipelajari.

  1. Belajar sesuatu yang memberi impak cepat dalam kehidupan , kerjaya dan perniagaan kita, bukan dalam masa setahun dua tapi sehari dua dah boleh nampak impaknya.
  2. Belajar Ilmu atau kemahiran yang tidak memerlukan masa yang lama ( bertahun) untuk menjadi mahir , cukup beberapa hari atau minggu untuk mahir , paling lama pun mungkin sebulan dua.
  3. Belajar kemahiran dari rumah menggunakan apa yang ada tanpa perlu keluar ke kelas atau bertemu orang lain untuk mempelajarinya , boleh buat latih tubi terus dari meja kita.
  4. Belajar sesuatu kemahiran atau ilmu ikut masa kita , tidak terlalu laju sehingga tidak faham atau tertekan (belajar perlahan-lahan ikut “pace” kita ) untuk memahaminya.

Apakah 5 Kemahiran baru yang patut kita pelajari semasa dalam tempoh PKP ini ?

* tidak semesti kena belajar semua , pilih yang sesuai berdasarkan situasi dan matlamat diri sendiri.
 

1. CODING

Kemahiran Pengaturcaraan Komputer. Samaada hardcode , softcode , web code , pembangunan web dan sebagainya.

 

2. PEMASARAN DIGITAL

Socmed , funnel , ecommerce , traffic , copywriting , bots dan sebagainya.

 

3. MENJUAL (closing)

Wajib tahu dan mahirkan kalau nak berniaga.

 

4. PENGURUSAN PROJEK

Mengurus masa , materials , sumber manusia , kapasiti , logistik dan sebagainya.

 

5. COPYWRITING (surat jualan)

Kena tahu bercerita , mempersembah , menyampaikan sesuatu mesej melalui tulisan , audio , video dan sebagainya bagi membina jenama dan ideologi untuk menguatkan suatu kepercayaan pada produk atau perkhidmatan.

 

Semua kemahiran ini hanyalah secebis keperluan yang diperlukan sesangat oleh industri yang bakal menghadapi norma baru selepas COVID-19 ini.

Sesiapa yang mempunyai kemahiran ini akan menjadi buruan industri ( tak kisah nak makan gaji atau bekerja sendiri)

PENDAPATAN yang kita perolehi adalah hasil hubungan terus dengan PASARAN.

Nilai PENDAPATAN kita adalah sama dengan nilai yang pasaran tentukan , lebih tinggi NILAI kita di PASARAN maka lebih tinggilah PENDAPATAN yang kita bakal perolehi , begitu juga sebaliknya.

Maka tingkatkan kemahiran / Ilmu yang diperlukan oleh PASARAN. Jadilah manusia yang bernilai di PASARAN.

Alhamdulillah , saya sempat berpindah ke rumah & pejabat baru saya , masih serabut nak setup itu dan ini. Saya harap premis baru ini dapat memberikan keselesaan kepada tetamu , warga kerja urusinsan dan keluarga saya.

Salah satu formula baru ialah tinggal dekat dengan tempat kerja bukan kerja dekat dengan tempat tinggal.

 

PERINGATAN !
Tawaran keahlian seumur hidup urusinsan akan berakhir sejurus PKP dimansuhkan. Bertindak sekarang kepada yang ingin mempunyai simpanan minima RM2K setiap bulan dan harta minima bernilai RM500K.

Pilih Tarikh Artikel Diterbitkan
yq-syedmokhtar-03072019

3 Sebab Kenapa Orang Islam Perlu Kaya

Orang Islam sendiri, apabila faham apa mesej yang disampaikan oleh Quran, Hadis, dan juga pengajaran dari kisah Nabi Muhammad s.a.w...
hobby

5 Tip Jadikan Hobi Anda Sebagai Lubuk Duit

Tipulah kalau kita langsung tak ada hobi. Paling tidak mesti ada benda yang kita minat akan dilakukan ketika waktu lapang....
journey

Selangkah Bebas Dari Hutang

Rasa macam nak cerita pula pengalaman saya langsaikan hutang saya iaitu pada tahun 2007. Saya tidak pernah mahu jadi seorang...
beli rumah tunai

Betulkah Rumah Yang Dibeli Tu Aset?

Baru-baru ni, saya lihat dah jadi macam trend pula orang beli rumah secara tunai. Saya tak tahu sama ada tujuannya...
gandhi-1200

Aplikasi Falsafah Gandhi berhadapan Krisis Kewangan

Gandhi dikenali sebagai seorang tokoh politik India yang sangat berpengaruh, tetapi bagaimana falsafahnya sebenarnya memberikan sedikit ‘insight’ bagi seseorang yang...